Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Motion 2007:33
av Stephan Gullberg
 
 
Gravplatser för familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att se över dagens möjligheter kring gemensamma ceremonier och riter vid begravningar över religionernas gränser.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att göra en omfattande utredning om hur kyrkan i dialog med andra kan upprätta gemensamma begravningsplatser för personer med olika religiös tillhörighet.

3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till beslut till Kyrkomötet senast år 2009.

Motivering

Svenska kyrkan saknar i dag gravplatser där familjemedlemmar med olika religiös tillhörighet kan begravas tillsammans. Med den nuvarande ordningen begravs medlemmar från samma familj – som inte tillhör samma religion – på olika ställen, även om de levt ett långt liv tillsammans.

Lokalt kan det säkert förekomma att frågan om ”mångreligiös familjegrav” löses utan problem, men vi behöver ett regelverk som garanterar denna rätt. I den gällande begravningslagen (1990:1144) kan vi se att lagstiftarens intention är att familjens önskemål ska tillgodoses om familjemedlemmar vill vila i samma grav. Lagens femte kapitel behandlar gravsättning och där sägs i paragraf ett: ”När någon har avlidit, bör hans önskan om kremering och om gravsättningen såvitt möjligt följas av den som i egenskap av anhörig eller närstående eller annars ordnar med gravsättningen.” Lagens sjunde kapitel handlar om gravrätt och där sägs i tjugoförsta paragrafen: ”Gravrättsinnehavaren har rätt att bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen.”

Sverige har efter andra världskriget blivit ett alltmer mångkulturellt samhälle. Detta har också medfört ett ökande antal äktenskap mellan personer med olika religiös tillhörighet. Ännu har detta inte fullt ut manifesterat sig i begravningssammanhang. Men i takt med att många invandrare passerar pensionsåldern ökar behovet av gravplatser där makar och andra familjemedlemmar kan vila tillsammans oavsett religiös bakgrund.

Det huvudsakliga syftet med en begravning, och därmed också med en begravningsplats, är att bereda möjligheter för anhöriga att sörja. Avstånden blir ofta långa och skapar ofta problem. Detta försvårar möjligheterna till sorgbearbetning och förorsakar onödigt lidande.

Svenska kyrkan har huvudansvaret för organisationen av begravningsplatser i Sverige. I detta ska också ingå att ställa förslag till hur ritualer och ceremonier med fördel kan utföras. Vilket bör göras via Gudstjänstutskottet på Kyrkomötet.

I Stockholms stad är Kyrkogårdsförvaltningen ansvarig för begravningsplatserna. En skrivelse med likartat innehåll riktas därför även till Kyrkogårdsnämnden i Stockholm. Även Stockholms stift har fått en snarlik motion. Inriktningen bör redan från början vara att båda parter i framtiden ska kunna enas om en gemensam ordning.

Med detta hemställer jag till Kyrkomötet

att Kyrkomötet ser över dagens möjligheter kring gemensamma ceremonier och riter vid begravningar över religionernas gränser.

att Kyrkostyrelsen gör en omfattande utredning om hur kyrkan i dialog med andra kan upprätta gemensamma begravningsplatser för personer med olika religiös tillhörighet.

att återkomma till Kyrkomötet för beslut senast år 2009.

Visby den 19 juli 2007

Stephan Gullberg (mp)

Previous PageAlla motionerNext Page